maanantai 25. toukokuuta 2020

Pienkoneen verhoilu

Asiakas halusi pienkoneeseen uudet pehmusteet, käsinojat ja ohjaussauvojen pussit. Kyseessä on sama kone, johon tein uudet lattiamatot ja sivuverhoilut jo aiemmin. Niistä tarkemmin toisessa tekstissä, jonka löydät täältä.
Vanhat pehmusteet olivat jo kuluneet ja niin paljon kutistuneet, etteivät yläosan nepparit enää yltäneet kiinni. Vanha verhoilu oli liimattu pehmusteeseen kiinni, joten jouduin tekemään kokonaan uudet pehmusteet. Parempi niin, sillä pehmusteisiin olisi muutenkin pitänyt tehdä niin paljon muutoksia, että helpompi toteuttaa ne kokonaan uusiin.




 Vanhasta pehmusteesta ei oikeastaan enää alun tutkailun jälkeen ollut mitään hyötyä. Suunnittelin vaahtomuoville piiputuksen koneesta ottamieni mittojen mukaan. Tein uudesta pehmusteesta vähän pidemmän ja ylä- ja alaosan piipuista keskenään samanlevyisiä. Pohjakankaan alle ompelin leveää tarranauhaa ja liimasin kankaat kevyesti kiinni vaahtomuovin molemmin puolin ennen piippujen ompelua.








Ompelin piiput ja lisäsin ennen viimeisiä ompeleita pehmusteen päihin suikaleet kuitukangasta vahvikkeeksi neppareita varten.








Suunnittelin ohjaussauvoille kokonaan uudet päälliset vanhojen mittojen mukaan. Ompelin osat yhteen ja tein katesaumat. Kiinnitystä varten ompelin niihin remmit, joiden avulla päälliset voi kiristää ohjaussauvojen ympärille.









Neppareita vaille valmiit päälliset.





Tein pehmusteelle kaavan, joka istuu koneen rungon muotoihin. Piirsin kaavan avulla pehmusteen ääriviivat ja ompelin reunoihin kaksi ommelta vierekkäin, jotta vaahtomuovi painuu enemmän kasaan.









Leikkasin pehmusteet pari millia ulomman ompeleen ulkopuolelta. Kävin välillä sovittamassa pehmusteita koneeseen ja tarkistin istuvuuden. Lopuksi ompelin reunoihin vielä päärmeet. Neppareita vaille valmiit pehmusteet.






Myös vanhojen, tökeröiden käsinojien tilalle suunnittelin kokonaan uudet, täysin erilaiset käsinojat. Halusin yhdistää uudet pehmusteet aiemmin verhoilemiini sivuihin, joten yhdistin käsinojiin samaa huopaa, jota on koneen sisäsivuissa.










Lopuksi tein nepparit, liimasin käsinojat kiinni runkoon ja kiinnitin pehmusteet sekä vaihdekepin pussit paikoilleen. Uudet nepparit kävivät vanhoihin, rungossa valmiiksi kiinni oleviin kantoihin.





Valmis verhoilu.




2 kommenttia:

  1. Upea lopputulos kyllä tuli. Ei varmaan kovin usein tällaisia tilauksia tule sinulle. Mielenkiintoinen ja haastava projekti ollut kun olet päättänyt myös tehdä täysin uusiksi nuo pehmusteet. Käytit kuitukangasta nappien vahvikkeeksi jos oikein ymmärsin. Ilmeisesti kuitukangas antaa hyvän alustan neppareille? Kuitukangas on kyllä mieletön käyttötuote. Ystäväni ainakin luottaa kuitukankaaseen kodin siivouksessa kuin myös auton vahauksessa ja kiillotuksessa. https://www.jukkapackalen.fi/kuitukangas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! 🙂
      Olen erikoistunut ajoneuvoihin, joten näitä pienkoneita on tullut tehtyä jo useampikin. Mutta nämä ovat ainoat nepparikiinnitteiset pehmusteet.
      Vanhoja pehmusteita ei voinut hyödyntää, sillä nahka oli liimattu niihin kiinni ja pehmusteista piti myös tehdä isommat.
      Kuitukankaan käyttö tässä työssä on minimaalista, mutta kuitenkin tarpeellista. Kangas yksinään ei olisi kestänyt neppareita ja olisi vain venynyt pilalle pehmusteita irroittaessa.
      ~ Veera

      Poista